Blog

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΣΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΑΣΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η επιστολή που απέστειλε η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Κούρτης, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Θέμα: Αίτημα για πλήρες δικαίωμα σύνταξης των ομογενών εκ Βορείου Ηπείρου

Αθήνα 27/01/2020

Η πρωτοφανής 10ετής οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα έπληξε σοβαρά όλους τους Έλληνες. Εκείνοι όμως που κλήθηκαν να καταβάλουν δυσανάλογα υψηλό κόστος για την οικονομική σωτηρία της πατρίδος είναι οι Βορειοηπειρώτες.

Η πρώτη άδικη απόφαση κατήργησε εντελώς το επίδομα του ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Η δεύτερη, ακόμη πιο άδικη, θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, βάσει της οποίας απαιτείται από τους Βορειοηπειρώτες νέους συνταξιούχους 40ετής παραμονή στην Ελλάδα προκειμένου να θεμελιώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Η πρώτη αδικία ήρθη με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών όπου κατατέθηκε και ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στις 7-6-2019 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85). Με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Οι λεπτομέρειες για τον χρόνο παροχής, το ύψος του επιδόματος και τον τρόπο καταβολής του εν λόγω επιδόματος μένει να καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρακτικά εξαπατήθηκαν, αφού η σχετική εγκύκλιος και κατά συνέπεια η εφαρμογή της τροπολογίας δεν έγιναν ποτέ, αποδεικνύοντας ότι προφανώς επρόκειτο για συνήθη προεκλογική τακτική μικροαπατεώνων της πολιτικής.

Η δεύτερη αδικία αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί και εγγυηθεί προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στο ύψος του ποσού της εθνικής σύνταξης για τους Βορειοηπειρώτες, ασχέτως των ετών παραμονής τους στη χώρα, εφόσον κληθεί από το λαό να κυβερνήσει.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»

Το προς δημόσια διαβούλευση πολυαναμενώμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, μεταφέρει τις δυσμενείς, για τους Βορειοηπειρώτες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, πρωτίστως απαξιώνοντας, αδικώντας, περιθωριοποιώντας και προσβάλλοντας ρατσιστικά τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, τους Βορειοηπειρώτες και δευτερευόντως αδικώντας τους οικονομικά. Παρά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, παρέμεινε η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες και η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γίνεται μόνο σε πολίτες που πιστοποιείται η διαμονή τους τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα

Όπως γνωρίζετε, τα κομμουνιστικά καθεστώτα, έπεσαν στα τέλη του 1990 και επομένως ήταν αδύνατον, καθότι απαγορευμένο, να βρίσκεται στην Ελλάδα Έλληνας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν) όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Οι υπερήλικοι πλέον Έλληνες της Αλβανίας, δεν ζητάνε αποζημίωση ή βοήθεια από τη μητρόπολη του έθνους χώρα, επειδή πρέπει να επουλώσουν τις πληγές της δικτατορίας. Ζητάνε απλώς, η Ελλάδα να μην κάνει εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις, να μην απαξιώνει την ύπαρξη αυτής της πατρίδας Ελλήνων, να περιθωριοποιεί τα μέλη της κοινότητας και να μην τους υφαρπάζει τις εισφορές και τους αντίστοιχους φόρους, με τρόπο που μόνο μικροαπατεώνες της πολιτικής μπορούν και μάλιστα για ασήμαντα ποσά.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες από την υποχρεωτική 40ετή διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθνική σύνταξη, χωρίς ελάχιστη παραμονή, ή εναλλακτικά λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία 20 έτη. Σχετική έκθεση εργατολόγου, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων με αρ. πρωτ. 21031166/17-1-2020, από επιτροπή συνταξιούχων.

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική, είναι πολιτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να προασπίσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που διαβιούν στην Ελλάδα και κατήλθε με δικό της συνδυασμό στις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής κερδίζοντας μία έδρα.

Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας για το επίμαχο νομοσχέδιο και να θεωρήσετε δεδομένο πως η συνείδησή μας, το αίσθημα υπεράσπισης της περηφάνιας της κοινότητάς μας και της ιδιαίτερής μας πατρίδας, καθώς και  η ανάγκη διαμαρτυρίας κατά της απαξίωσής μας, δεν μας επιτρέπει παρά να αγωνισθούμε, με κάθε μέσο, μέχρι τη δικαίωσή μας.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε μέχρι την Παρασκευή 31/01/2020 για την τύχη του αιτήματός μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνάντηση για συζήτηση επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Για την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική

Ο Επικεφαλής

Ανδρέας Κούρτης

Copyright@2019 Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική | All Rights Reserved

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων