Ιδρυτική Διακήρυξη

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» είναι μια παράταξη της Περιφέρειας Αττικής που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Η Συμμαχία απαρτίζεται και στηρίζεται ενεργά από σημαντικές προσωπικότητες της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, προερχόμενες από τους χώρους των επιχειρήσεων, των επιστημών, των γραμμάτων, αλλά και προσωπικότητες που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της κοινότητας των Βορειοηπειρωτών.

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» φιλοδοξεί να γίνει το συλλογικό υποκείμενο έκφρασης της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας που προσπαθούν να απενεργοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν. Μιας κοινότητας η οποία, παρά την αποψίλωση των δικαιωμάτων των μελών της, παρά την βίαιη επίθεση στις ελευθερίες της, επιμένει να διεκδικεί την αξιοπρέπειά της.

Στόχος μας είναι να ενώσουμε την ευάριθμη κοινότητα των Βορειοηπειρωτών, να της δώσουμε φωνή, υπερηφάνεια, και να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι Βορειοηπειρώτες τόσο στα πατρώα εδάφη όσο και στην Ελλάδα.

Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωσή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά κυρίως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος εντείνει δραματικά τα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης. Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη μαζική μετανάστευση των Βορειοηπειρωτών στο μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού, παραμένει ο στιγματισμός οι Βορειοηπειρώτες να αντιμετωπίζονται ως ξένοι. Η πρόσφατη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας ανήμερα της επετείου του εορτασμού του «ΟΧΙ» στους Βουλιαράτες, και η μετέπειτα στάση των αλβανικών αρχών, αποτέλεσε για πολλούς Βορειοηπειρώτες μία βίαιη συνειδητοποίηση ότι “δεν έχουμε φωνή ούτε στην Αλβανία ούτε στην Ελλάδα”.

Σημασία για εμάς έχει να ακουστούμε, να αποκτήσουμε φωνή, να κάνουμε γνωστό στο πανελλήνιο ότι υπάρχει δίπλα στα ελληνικά σύνορα μια προαιώνια ελληνική πατρίδα που ζητάει βοήθεια. Θέλουμε να κάνουμε την προσπάθειά μας για να μην σβήσει ο Ελληνισμός από τις πατρογονικές εστίες.

Δεν είμαστε Έλληνες επειδή δεν μπορούσαμε να είμαστε κάτι άλλο ή επειδή προέκυψε, είμαστε επειδή βασανιστήκαμε για να πάψουμε να είμαστε και αδικηθήκαμε ακριβώς επειδή είμαστε.

Θέλουμε οι νέοι Βορειοηπειρώτες να αποκτήσουν περηφάνια και ευκαιρίες.

Θέλουμε οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες να έχουν αξιοπρέπεια.

Βασικός στόχος της ΑΣΑ αποτελεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου. Σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και πολιτικής επιβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η Αλβανία υποχρεούται να δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις στα άτομα που ανήκουν στην αυτόχθονη εθνική ομάδα, ώστε να αναπτύσσουν τον πολιτισμό τους, να διαφυλάσσουν το θρήσκευμά τους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και έθιμά τους.

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική»

Πιστεύει:

  • Στις Αξίες και στα Ιδεώδη του Ελληνισμού

  • Στις Αρχές της Αξιοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισονομίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης

  • Στην ενεργοποίηση των απανταχού Ελλήνων και της Ομογένειας για την προάσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική»

Υπόσχεται:

– Ότι θα διεκδικήσει την προάσπιση και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου

– Ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει σε πείρα και γνώσεις για την

ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου σε όλους τους τομείς

– Ότι θα επενδύσει στην παιδεία και την επιμόρφωση γιατί πιστεύει ότι οι

πολιτιστικές αξίες είναι αυτές που προσδιορίζουν την μοίρα του

Βορειοηπειρωτικού λαού

Ότι θα υποστηρίξει την επιβίωση των νέων Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες

Καλούμε όλους εκείνους,

που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μας για το μέλλον

να συστρατευθούν μαζί μας για μια υπερήφανη Βόρειο Ήπειρο.

Παλεύουμε συνολικά για όλα εκείνα που μας ανήκουν.

Ενωμένοι όλοι οι Βορειοηπειρώτες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά!

Copyright@2019 Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική | All Rights Reserved

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων