Blog

28η Οκτωβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

28η Οκτωβρίου 1940:

80 χρόνια μετά το «ΟΧΙ»

Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας

Τιμή και δόξα στους ήρωες της εποποιίας του 1940 που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή στα βουνά της Πίνδου, αλλά και για όλα τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μια ημέρα ορόσημο τόσο για τη σύγχρονη ελληνική όσο και για την παγκόσμια ιστορία. Τιμούμε εκείνους τους ήρωες που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και του ναζισμού και έκαναν τους πάντες να μιλούν για το μεγαλείο και την προσφορά της Ελλάδας στους κοινούς αγώνες.

Όπως έγραψε ο Αριστοτέλης: «Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής». Ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο. Και οι ήρωες του 1940 ήταν πραγματικά ανδρείοι.

Η ιαχή «ΑΕΡΑ» των Ελλήνων πολεμιστών, αντηχούσε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου τη μια μετά την άλλη: Κορυτσά, Μοσχόπολη, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα και Κλεισούρα και οι Έλληνες κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου υποδέχτηκαν τους στρατιώτες ως απελευθερωτές, νιώθοντας ανακούφιση που απαλλάχτηκαν από την ιταλική κατοχή.

Τόλμησαν τότε οι Έλληνες να κάνουν αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ολόκληρη η Ευρώπη, κατέφεραν την πρώτη πραγματική ήττα στις δυνάμεις του Άξονα, κι αυτό έγινε η αιτία να αλλάξει η έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν τυχαία που ο Τσόρτσιλ είχε πει «ότι από τούδε οι Έλληνες δεν θα πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες».

Ο αγώνας της γενιάς του 1940, είναι πηγή έμπνευσης στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που περνά η χώρα εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μας δίνει το μήνυμα της Εθνικής Ενότητας, της προσπάθειας για το κοινό καλό. Μόνο με επαγρύπνηση και οδηγό τα ηρωικά μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 μπορούμε να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων.

Γιορτάζοντας φέτος τα ογδόντα χρόνια από την εποποιία του 1940 αλλά και δύο χρόνια από την στυγνή δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να δηλώνει περήφανα την εθνική του καταγωγή και να υψώνει την ελληνική σημαία στον τόπο του, ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες. Η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μας υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες πολεμούν και πεθαίνουν, αν χρειαστεί, γι αυτό το κομμάτι γαλανόλευκου υφάσματος που λέγεται «Σημαία».

Η «Ανεξάρτητη συμμαχία για την Αττική» θα συνεχίσει αμείωτο τον αγώνα για την διαφύλαξη της εθνική μας ταυτότητας, της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, της θρησκείας, του πολιτισμού και της γλώσσας μας. Όλοι μαζί θα νικήσουμε και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

Κι αυτό, διότι «χρωστάμε σ΄όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί» (Κ. Παλαμάς).

Ζήτω το Έθνος

Χρόνια Πολλά

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς μας

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, όπου οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

Copyright@2019 Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική | All Rights Reserved

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων