Blog

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ) θα πραγματοποιήσει διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών με κυριότερα από αυτά: το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα υπερηλίκων και αναπήρων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, στις 17:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΑΣΑ ιδρύθηκε με σκοπό την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες στο σύνολό τους και δεν σκοπεύει να μείνει άπραγη στα θέματα αυτά, καθώς αποτελούν τις μεγαλύτερες αδικίες προς την κοινότητάς μας. Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις, τόσο προεκλογικά όσο και ως κυβερνών κόμμα, με διάφορες προφάσεις αρνείται να αποκαταστήσει αυτή την αδικία προς τους Έλληνες της Β. Ηπείρου. Η θέση της ΑΣΑ είναι να εφαρμοστεί η τροπολογία που ψηφίστηκε (7.6.2019) στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και έπειτα από Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α’ 85).

Επίσης, η ΑΣΑ ζητεί να σταματήσει η διάκριση προς τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες όσον αφορά την απόδοση του πλήρους ποσού της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα, καθώς αυτό μας εξαιρεί από το δικαίωμα της πλήρους Εθνικής Σύνταξης. Αυτή η κοροϊδία πρέπει επιτέλους να τελειώσει, για τον απλούστατο λόγο διότι, οι Βορειοηπειρώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1990 ενώ όσον αφορά τα έτη της μόνιμης παραμονής κι εργασίας υπολογίζονται μετά το ’98 κι αυτό γιατί η ίδια η ελληνική πολιτεία αρνήθηκε να χορηγήσει εξ’ αρχής το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας. Αντιθέτως, μέχρι το 1995 εφάρμοζε για τους ομογενείς το μέτρο της απέλασης γεγονός που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Ε.Ε και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά απανθρωπιάς και ανηθικότητας σε ομογενείς. Επίσης, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για τους χιλιάδες ανάπηρους και συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες οι οποίοι δεν λαμβάνουν τα επιδόματα που σύμφωνα με τον νομοθέτη πρέπει να χορηγούνται για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.Σε άλλη περίπτωση, το ελληνικό κράτος όχι μόνο σέβεται τους κανονισμούς της Ε.Ε όσον αφορά εκείνους που καταφτάνουν στη χώρα μας αλλά δείχνει και μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό που σαφώς οφείλει, αν το δούμε από ανθρωπιστικής απόψεως.

Λυπούμαστε βαθύτατα που έμειναν στα λόγια οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά την ευαισθησία του προς τους ανάπηρους και παρόλο που έχει δεσμευτεί για ουσιαστικά «βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας για τα άτομα αυτά ώστε να διεκδικήσει ο καθένας ότι του αξίζει», φαίνεται πως στην περίπτωση των Βορειοηπειρωτών, λησμονεί εύκολα.

Γι’ αυτούς τους λόγους οφείλουμε να δώσουμε όλοι έναν μεγάλο αγώνα για να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και να διαμαρτυρηθούμε για την άδικη αντιμετώπισή μας εδώ και δεκαετίες.

Copyright@2019 Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική | All Rights Reserved

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων